DZIEŻA | nr 1 na mapce - Skansenova

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie ze strony. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Skansen Wsi Pogórzańskiej w Szymbarku

szymbark bar

Dzieża to naczynie z  przykrywką wykonane z  drewnianych klepek, w którym gospodynie wyrabiały ciasto na chleb. Produkcją naczyń drewnianych na wsi zajmował się bednarz. Zarówno „dzieża”, jak i „bednarz” to słowa, które używane są już bardzo rzadko; przedmioty i zawody, które opisują, zanikają we współczesnym świecie. Do grupy dziś już nieznanych, a kiedyś powszechnych na wsiach rzeczy, należą m.in.: pomiotło będące miotełką z  gałązek do oczyszczania pieca chlebowego; żarna, czyli przyrząd do mielenia zboża na mąkę; spyrniki — specjalne szafy na słoninę; naczynie do ługowania bielizny, nazywane zwarką, czy szlufanki — ławy do spania z wysuwaną skrzynią na słomę. Niektórych z nich nie można znaleźć nawet w internecie! To, że wciąż znamy te nazwy i możemy je przypisać konkretnym obiektom, zawdzięczamy etnografom.

Udostępnij

m Szymbark

mini logotypy 1

Przewiń do góry